Oota… Kas Frans Timmermans ei juhigi siis enam rohelepet?

Selle aasta suvel andis Timmermans teada, et plaanib kandideerida Hollandi peaministriks. See tähendab, et alates 23. augustist ta enam Euroopa Komisjoni roheleppe eest vastutava juhtiva asepresidendina ei jätkanud.

Samal ajal, kui Timmermans Hollandis populistidest põlduritega (BBB) kakleb, peab keegi roheleppe juhtimisega siiski tegelema. Seni on teda asendanud institutsioonidevaheliste suhete eest vastutav asepresident Maroš Šefčovič.

Euroopa Komisjoni poliitilises juhtkonnas on siiski täitmist vajav auk, sest Hollandil puudub volinik. Seetõttu tehti ettepanek, et Hollandi volinikuks võiks saada endine Hollandi asepeaminister Wopke Hoekstra, kes vastutaks kliimapoliitika eest.

Kuni järgmiste Euroopa valimisteni (mis toimuvad 2024 suvel), võiks seega roheleppe juhtimine välja näha nii: Šefčovič on komisjoni roheleppe eest vastutav asepresident ja Hoekstra temale alluv kliimavolinik. See kõik vajab aga Euroopa Parlamendi heakskiitu.

Viimastel päevadel ongi parlamendisaadikud kahte meest küsitlenud. Võite seda ette kujutada kui ääretult stressirikast tööintervjuud, kus kõik tahavad näidata, kui rumal sa oled. Kuigi praeguseks hetkeks peaks mõlema mehe osas otsus tehtud olema, on tulemused veel teadmata. Miks?

Esimesena küsitleti Hoekstrat. Kuigi ta toetas oma sõnavõttudes EL-i kliimamuutuse teadusnõukoja soovitust seada aastaks 2040 kasvuhoonegaaside netoheite vähendamise eesmärgiks 90%, oli temaga ka mitu muret. Näiteks on Hoekstra töötanud varasemalt naftaettevõttes Shell. Lisaks on küsimusi, milliseid ettevõtteid ta oma karjääri jooksul nõustanud on.

Täna toimunud Šefčoviči küsitlemise puhul jäi mitmetele saadikutele mureks selge visiooni ja ambitsiooni puudus. Kuigi Šefčovič lubas roheleppe algatustega edasi minna, ei andnud ta kindlaid ajalisi lubadusi.

Mõlemad mehed saadeti parlamendist õhtul koju kodutööd tegema. Neile saadeti hulk kirjalikke küsimusi, millele nad peavad hommikul kella seitsmeks vastama. 8:30 kogunevad parlamendi saadikud uuesti ja teevad otsuse.

Loodan, et teil on rahulikum öö ees kui Hoekstral ja Šefčovičil. Homme juba selgem. Lõpuks on tegu puhtalt poliitikaga – Hoekstra on parempoolne ja Šefčovič vasakpoolne. See tähendab, et parlamendi suured poliitilised perekonnad peavad kompromissi leidma. Vahepeal on aga lõbus inimesi eksamineerida. Küsimustele vastavad muidugi pigem öö magamata veetvad komisjoni ametnikud.

Foto: Alexis HAULOT, Euroopa Liit 2023