Praktikaid maailmast #1 – FLAW4LIFE, Portugal

Fruta Feia müügipunkt

Kui keegi otsib kekskonnaprojekti jaoks inspiratsiooni, tasub alustada Euroopa Komisjoni LIFE programmi andmebaasi. LIFE on keskkonnale suunatud finantsinstrument, millega on EL-i keskkonnaprojekte rahastatud juba üle 25 aasta. Projektide ägeduse demonstreerimiseks valisin seekord 2020 aasta parimate projektide finalistide seast projekti nimega FLAW4LIFE.

Toidujäätmed on suur probleem. On hinnatud, et kolmandik kuni pool toodetud toidust ei jõua inimeste kõhtu vaid visatakse lihtsalt minema. Samal ajal kannatab ÜRO toidu ja põllumajanduse organisatsiooni hinnangul maailmas 821 miljonit inimest (2018 aasta andmed) nälja tõttu. Veel absurdsemaks teeb olukorra see, et üllatav osa puu- ja juurvilju jõuab prügikasti vaid selle pärast, et nende välimus ei ole piisavalt atraktiivne.

Just sellele probleemi võttis Portugalis lahendada projekt FLAW4LIFE. Lahendus oli tegelikult juba suuresti olemas. Alates 2013. aastast ostis kooperatiiv Fruta Feia (inetu vili) talupidajatelt kokku koledamaid puu- ja köögivilju, mida suuremad poed ei soovinud. Kogutud viljad viidi müügipunktidesse ja sealt edasi tarbijateni.

FLAW4LIFE projektiga arendati Fruta Feia mudel üleriigiliseks. Projekti lõpuks oli kaasatud 187 talunikku ja loodud 11 müügipunkti üle riigi. Kokku suudetakse nii säästa 460 tonni toidujäätmeid igal aastal.

Oluline osa projektist oli ka inimeste teadlikkust tõsta, et vilja välimus ei ütle tihti midagi selle kvaliteedi kohta. Näiteks korraldati koolides teadlikkuse üritusi nagu salati võistlused ja toidu nädalad.

Toidujäätmed on probleemiks ka Eestis. 2015. aastal hindas SEI Tallinn, et Eestis tekib aastas enam kui 92 000 tonni toidujäätmeid. Ka selles uuringus selgus, et üks põhjus, mis puu- ja köögiviljad müümata jäävad, on nende välimus. Seega tasub huvilistel projekti täpsemaid detaile kindlasti uurida – ehk on ka meile midagi üle võtta.

Foto: FLAW4Life